Légy önkéntes - általános tájékoztató a felkészítésről
Légy önkéntes!

Csapatunk minden tagja egy 20 órás felkészítő programon vesz részt, hogy megismerje szervezetünket, céljainkat, küldetésünket.
Olvasd el, mit mondanak önkénteseink!
A közösségfejlesztő koordinátor és a közösségi és képzési koordinátor egy-egy területen a központ támogatásával szervezi meg a családok támogatását, a közösség építését.
A családsegítő önkéntesek heti rendszerességgel támogatják a kisgyerekes családokat.
Közösségfejlesztő önkénteseink programok, klubok, előadások szervezésében vesznek részt, segítik a szolgálatok szervezését, kommunikációját, fejlesztését.
A helyi szolgálatok listáját ide kattintva találod meg.
A 2023. tavasszal induló önkéntes felkészítő programok részletes időrendjét itt találod

Csatlakozz hozzánk!

Otthon Segítünk Alapítvány
Családsegítő
önkéntes

feltöltés alatt

Otthon Segítünk Alapítvány
Családsegítő
koordinátor

feltöltés alatt

Otthon Segítünk Alapítvány
Közösségi
önkéntes

feltöltés alatt

Otthon Segítünk Alapítvány
Önkéntes felkészítő
szakember

feltöltés alatt

Családsegítő koordinátor

Milyen feladatra hívunk?

A koordinátorok alapítványunk és csapatunk szakmai és módszertani támogatásával szervezik meg és irányítják saját településükön a kisgyerekes családok helyi segítését, valójában ők az OSA hálózatának motorjai. Feladatod lesz az aktív önkéntesek csapatának irányítása, kapcsolattartás a családokkal és emellett támogatunk abban, hogy saját elképzeléseidet is megvalósítsd a helyi igényeken alapuló közösségi programok és együttműködések terén.

Felkészítünk arra, hogyan vedd fel a kapcsolatot a támogatást kérő családokkal, hogy mérd fel az igényeiket és hogyan válaszd ki a megfelelő önkénteset.
A felkészítés anyagát az alapítvány szakmai hátterét adó Semmelweis Egyetem Magatartástudományi ill. Mentálhigiéné Intézeteinek oktatói állították össze a Home-Start Policy and Practice Guide alapján, képzett tréningvezető adják át a tudást neked, folyamatos továbbképzéssel támogatva a munkádat..
Az elsajátított anyag lehetővé teszi, hogy életed egyéb területén is hasznosítsd a kommunikációhoz, projektmenedzsmenthez, képzésekhez, szervezéshez, vezetői képességekhez kapcsolódó kompetenciákat.

Önkéntes felkészítő szakember

Milyen feladatra hívunk?

Családsegítő segítő önkénteseink szabadidejükben, saját szülői tapasztalatuk felhasználásával támogatják a kisgyermekes családokat.
Ha szívesen adod a szaktudásod annak érdekében, hogy ez valódi segítség legyen a családok számára, csatlakozz hozzánk!
Van már tréneri, tanácsadói tapasztalatod? Egy felkészítő kurzus után csatlakozz hozzánk önkéntes felkészítőként.
Számítunk rád évente 1-2 önkéntes felkészítő kurzus levezetésében!
Az önkéntes felkészítés általában 10 alkalmat (3-4 óra/alkalom) vesz igénybe.

Közösségi és közösségfejlesztő önkéntes

Közösség

Közösségi, családi és gyerekprogramok segítenek abban, hogy egy-egy településen a kisgyerekes családok jobban érezzék magukat.
Ha szeretsz szervezni, gyerekekkel foglakozni, vagy van olyan egyéb tudásod, amivel szívesen hozzájárulsz a közösség épüléséhez, közöttünk a helyed!

Önkéntes felkészítés

ÖNKÉNTES FELKÉSZÍTÉS
Várunk, ha szívesen szervezel programokat családoknak, gyerekeknek, részt veszel a szervezet kommunikációjának, arculatának tervezésében.
Ha szívesen csatlakozol hozzánk, egy 20 órás hibrid felkészítésen, - online (2-3 alkalom) és személyes (egy egész vagy egy fél nap Budapesten vagy a helyi szolgálatnál) - ismered meg a szervezetet, az önkéntességet, fókuszálva arra is, mi motivál téged, mitől érzed majd jól magad a csapatunkban.

Családsegítő önkéntes

Egy új emberi kapcsolatot ajánlunk fel azoknak a családoknak, akik bizalommal fordulnak hozzánk és kérik segítségünket. Minden szülő maga határozza meg, hogy mire van a legnagyobb szüksége ahhoz, hogy az otthon eltöltött évek ne fásultan, unalmasan teljenek, hanem örömtelik legyenek.
Önkénteseink szülői tapasztalataikra támaszkodnak, és általában 3-9 hónapon keresztül, heti egy alkalommal a saját otthonukban látogatják a családokat, ahol legalább egy iskolás kor alatti gyermeket nevelnek.
Gyakorlati segítséget nyújtanak, (pl. közös játék, közös házimunka, hivatalos ügyek közös intézése, közös séta, stb.) és baráti támogatást adnak. Az együttműködés célja a szülők megerősítése saját szülői szerepükben. A tapasztalat és a barátság mellett elsősorban derűt szeretnénk vinni a családok életébe.Segítő szolgálatunk célja megelőzni a komolyabb problémák kialakulását.
A családsegítő önkéntesek részt vesznek a 20 órás közösségi önkéntes felkészítésen, majd ezt követően egy 20-30 órás workshopon a helyi szolgálatnál, ahol elsajátítják azokat az eszközöket és elveket, amik segítenek abban, hogy a családok valódi erőforrásként támaszkodhassanak rájuk, és átmeneti nehézségeikre megoldást találjanak.
Ha szívesen csatlakozol, nézd meg hol találsz működő szolgálatokat, és jelentkezz!
Ha még nem működik a lakóhelyeden Otthon Segítünk Szolgálat, jelentkezz családsegítő koordinátornak, és együtt létrehozzuk!

Sziporkák
Mit mondanak az önkéntesek...

„Jelen vagyunk mások életében pont abban a kritikus pillanatban, amikor szükséges. Sokszor csak egy kis impulzust, apró lökést kell adni a megtorpant, tanácstalan helyzetben lévő embertársunknak, aztán ő megy tovább a maga útján. Azt szeretném, ha a segítségemmel jobban éreznék magukat. Szeretnék az életükbe több örömöt vinni, amiben nélkülem kevésbé lenne részük.”

„Az Otthon Segítünk csoport különleges kötődés. Ők a SEGÍTŐK társasága. Óriási lehetőség sok új embert megismerni, új helyzetekbe kerülni, megoldani rutin- és extrém feladatokat, és közösen megbeszélni azok tanulságait. A képzés időszaka feledhetetlen, a legkedvesebb emlékeim egyike. Ami feladatot hoz az élet, azt teszem.”

„Néha kialszik bennünk a fény, de aztán újra felgyúl, ha találkozunk egy másik emberi lénnyel. Mindannyian óriási hálával tartozunk azoknak, akik képesek újból felgyújtani ezt a belső fényt.”(Albert Schweitzer) Most már én is tudom: A válasz a cselekvésben van. A külső fény nem lobbantja lángra.”

„Többen vagyunk, akik a kicsiben is meglátjuk a szépet.”

„Mindig van olyan ember, akinek segítségre van szüksége. Mindig van olyan ember, aki szívesen segít másokon. Nekik kell a megfelelő helyen és időben találkozniuk. Alapítványunk ezeket az igényeket egyezteti össze. Bizonyíték vagyunk arra, hogy a 21. századi, pénzre épülő kultúrában igenis van még segítőkészség, szívből jövő megértés és emberi összetartás. Még mindig vannak, akik kevés szabadidejüket szívesen megosztják másokkal. Az élettapasztalat nem kerül semmibe, de nagy tanulság. Kölcsönösen gazdagodunk mindketten.”

„Úgy érzem minden családnál, minden helyzetben más és más a feladat, ennek kell megfelelnie az önkéntesnek. Ettől szép ez a munka! Jó érzékkel kell megtalálni azt a területet, ahol finom tapintattal segíthetünk, ahol bekapcsolódhatunk a család életébe. Nem szabad se többet, se kevesebbet segíteni, mint amit el tudnak fogadni. Fontos, hogy csak annyit adjunk önmagunkból, amennyit kérnek, de igyekezzünk lehetőséget adni az igények bővítésére.”

„Egy kiegyensúlyozott, derűs, helyén lévő anya, hatással van az egész család működésére, a pár kapcsolatára, a gyerek(ek) kiegyensúlyozott, boldog gyerekkorára, és mentálisan egészséges palánták cseperednek. Ebben szeretnénk segíteni nekik.”

„Abban segítünk, hogy minden család megtalálja a saját egyéni megoldását a helyzetére. Sajnos, egyre több az egyszülős család, ahol fokozottabban van szükség külső segítségre, hogy a szülő tudjon kihez fordulni a gondolataival segítségért, tanácsért, és meghallgatásért.”

„Valaki segítséget kér, mert az útja rögössé vált, esetleg már-már járhatatlan. Én pedig egy kis szakaszon mellé állok, együtt egyengetjük az utat több-kevesebb sikerrel, és észrevesszük, hogy mindkettőnk útja alakul, simább lesz. Nem autópályát építünk, sokszor meg kell elégednünk azzal, ha sikerül egy-egy kátyút betömnünk. A lényeg, hogy érezzük, számíthatunk egymásra, örülünk egymás társaságának, és ebből csak jó kerekedhet ki.”

„Elfogadóbb lettem, másképpen látom a világot. Az alapítványnál tanult szemléletet tudom minden más téren is alkalmazni. Na és persze többet használom a számítógépet, jobban beosztom a szabadidőmet, sok értékes, lelkes, ötletes embert ismertem meg, új kapcsolatokra, nem-várt ismeretségekre tettem szert.”

„Jó érzés kisgyermekek közelében tölteni heti néhány órát. Ha tud az ember segíteni problémák megoldásában másoknak, az igen pozitív dolog. Idős nyugdíjas is érezheti magát hasznosnak.”

„Nem kötelező, de meghatározott feltételek mellett kell végezni, tehát megfelelő felelősséggel. Vannak betartandó korlátok, amit érdemes figyelembe vennünk!”

Cím
  • 1081 Budapest,
  • Népszínház u. 21. 3/1.
  • 23-as kapucsengő
  • Időpont egyeztetéssel
  • .
Adószám
  • 18468414-1-42
  • Bankszámla
    16200106-11511205 

Best AI Website Maker