OTTHON SEGÍTÜNK ALAPÍTVÁNY

Támogatásával sokat segíthet, hogy több, biztonságban és boldog családban élő gyermek legyen hazánkban.

Adószám: 18468414-1-42
Bankszámlaszám: 10300002-20131045-00003285


Miskolci önkéntesünktől

Élmény
 
Ma végre hivatalosan is a segítők csapatába tartozom. Élmény, mégpedig nagy. A tanúsítványt nem akárkitől, hanem az országos vezetőtől kaptam meg egy meleg kézfogás és két puszi kíséretében.
 
Szóval hivatalosan is segítő vagyok. Az Otthon Segítünk Alapítvány képzett önkéntese lettem. Nagyszerű dolog, de sokan még nem tudnak az Alapítványról.
 
Az Otthon Segítünk egy szolgálat. Mit tesz az Otthon Segítünk Szolgálat? Kisgyermekes családoknak nyújt támaszt, segítséget – ingyenesen – önkéntesek által, akik igen felkészültek. Emberi találkozásokból születik. Van egy önálló személy, aki felajánlja az együttműködését. Van egy fogadó család, aki segítségre szorul – átmeneti időre. Az önkéntes pedig a nehéz időszakot türelmesen, megértően, megbízhatóan, sok-sok szeretettel vészeli át a családdal együtt.
 
A cél: a szülők megerősítése a szülői szerepben, segít a problémákat megelőzni, mindezt nagy szeretettel és sok derűvel.
 
Az OSA angliai gyökerű, Magyarországon sok-sok éve élő és működő – alapítványként működő szolgálat, mely sok segítséget nyújt az ország számos településén.
 
A szolgálat ereje abban van, hogy igen egyszerű, hiszen elfogadja a másik embert, ott áll a család mellett, de nem oldja meg a család problémáit. Ha hasonlítani kellene valamihez, olyan, mint „egy fiatal fa mellett egy karó”.
 
Magyarországon 2001-2011 között 725 önkéntest képeztek, akik főképp Zalaegerszegen, Ajkán, Pécsett, Mohácson, Székesfehérváron, Tatabányán, Esztergomban, Fóton, Nyergesújfaluban, Gödöllőn, Gyöngyösön, Tiszavasváriban és Miskolcon tevékenykednek.
 
Ma már hivatalosan is a miskolci csapathoz tartozom. Mindig is célomnak és feladatomnak tartottam a mások segítését, de mióta nagymama vagyok, tudom, hogy a mai fiataloknak sokkal nehezebb az életük. A nagymamák nagyrészt még aktív dolgozók, az ő segítségükre még alig-alig számíthatnak a fiatalok, s zömében messze kerültek a szülői háztól.
 
Azt érzem, hogy nem vagyok felesleges, bár a nyugdíjazáskor egy darabig azt éreztem, hogy nincs tovább rám szükség, most már tudom, hogy ott leszek, ahol szükség van rám.
 
Hogy érzem magam? Fontos vagyok egy közösségben, nagyszerű emberekre találtam, s biztos vagyok benne, hogy tartalmasan fogom a jövőben is eltölteni a nyugdíjas napjaimat.
 
Hogy mikor tud a nyugdíjas másokon segíteni? Ha rendben van testileg-lelkileg, ha harmonikus, kiegyensúlyozott. A csapatban azt láttam, hogy mindannyian ilyenek. Ez nagyon jó dolog.
 
A Miskolcon megrendezett országos találkozó sok baráti kapcsolatot hozott. Elkísértem a csapatot Tapolcára, ők a Barlangfürdőben pihenték az utazás fáradalmait, míg a többi önkéntes vacsorát készített az ország különböző részéről érkezetteknek. Este az élménybeszámoló várta a vendégeket, majd a szombat délelőtti előadás volt számomra is nagyon értékes. Szögedi Dalma előadása: Cél: az érzékenyítés. Ki segítsen a segítőknek címmel tartotta a pszichológusnő tartalmas előadását. Közösen ebédeltük, ezt követően a Pannon tenger Múzeumba mentünk mindannyian, ahol az idegenvezető előadása volt lenyűgöző, az interaktív játékokat pedig nagyon sokan kipróbálták. A közlekedés során is történtek beszélgetések, sok-sok tapasztalattal gazdagodhattunk. A múzeum látogatása után az Avasi Kávézóban megbeszélésre került sor. Vasárnap egy nagyszerű kirándulás részesei voltak vendégeink, a Diósgyőri Várat látogattuk meg, ahol korhű ruhákba öltözött fiatalok még a korabeli táncok rejtelmeibe is beavatták a csapatot, s eljutottunk Lillafüredre is, ahol sétára és finom ebére is sor került.
 
Az élmények nagyszerűek voltak, összekovácsolódott az újonnan képzett önkéntes csapat is, s megismertük az ország különböző részén élő - régóta önkénteskedőket.
 
Várjuk a családok jelentkezését, s bízunk abban, hogy nemcsak a képzésben, hanem a munkában is nagy számban vehetünk részt.
 
Miskolc, 2015. január 19.
 

HOME START HUNGARY
Otthon Segítünk Alapítvány
Székhely:1074 Budapest, Szövetség utca 43. I/10.
Iroda: 1074 Budapest, Szövetség utca 43. I/10.
Tel: +36 1 365 1436 / +36 20 299 06 72
Fax: + 36 1 365 14 37
E-mail: otthonsegitunk@webdream.hu

Önkénteseket várunk!
Gondolt már arra, hogy szülői tapasztalatai megosztásával, önzetlenségével és kedvességével hozzájárulhat családok boldogulásához, kisgyermekek örömtelibb gyermekkorához?
Az Otthon Segítünk Szolgálatok önkéntes segítőket keresnek kisgyermekes családok látogatásához.
Ingyenes felkészítő tanfolyamra várjuk azok jelentkezését, akik
  • · Önkéntes segítségnyújtásra vállalkoznak
  • · Rendelkeznek saját szülői, nagyszülői tapasztalattal
  • · Idejüket, heti 2-4 órát, és barátságukat szívesen ajánlják fel kisgyermekes családoknak

Legegyszerűbben itt jelentkezhet
Kérjük, támogasson adója 1%-ával minket!
1% felajánlás – 100% jó helyre

Otthon Segítünk Alapítvány

Adószám: 18468414-1-42Nap képe

Nap képe