OTTHON SEGÍTÜNK ALAPÍTVÁNY

Támogatásával sokat segíthet, hogy több, biztonságban és boldog családban élő gyermek legyen hazánkban.

Adószám: 18468414-1-42
Bankszámlaszám: 10300002-20131045-00003285


​OTTHON SEGÍTÜNK KÜLHONBAN 2020-2021

KIK VAGYUNK?
Az Otthon Segítünk Alapítvány olyan országos segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3‑6 hónapig segítenek a családok otthonában. Célunk segíteni a mindennapi tevékenységekben, a harmonikus családi élet kialakításában, a szülői készségek megerősítésében.

HOGY SEGÍTÜNK?
Segítségnyújtásunk preventív és hiánypótló, az országban rajtunk kívül ilyen szolgáltatást senki más nem nyújt. Célunk, hogy a segítséget kérő családoknál megelőzzük a krízishelyzet kialakulását. Leggyakoribb problémák: első gyermek, egyszülős család, ikrek születése, több otthon lévő kisgyermek, magányosság, fáradtság, elszigeteltség érzése, tapasztalat, illetve társaság hiánya, vidéken-külföldön dolgozó házastárs. Kiemelt figyelmet fordítunk a sérült gyermeket nevelő szülők segítésére, számukra több helyi szolgálatunknál szervezünk rendszeresen szülőcsoportokat az otthoni segítségnyújtás mellett.

MIÉRT KELL SEGÍTENI?
Rendkívül fontos, hogy azok a családok, akiknek nincsen családon belüli támogatásuk, megfelelő vagy elegendő segítséget kapjanak. A kívülről jövő, önzetlen segítség amellett, hogy közvetlenül megelőzi a nehézségek súlyos problémákká fokozódását, a családi rendszer megroppanását, megerősíti a fiatal szülők hitét abban, hogy nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk. Az önkéntesünk figyelmes, türelmes, beszélget, meghallgat, kérdez: Hogy szeretnéd? Miben segítsek? Hogyan szoktátok? Nem ad tanácsot, csak ha kérik, de egész magatartásával, személyiségével azt sugározza, hogy lehet jól csinálni, meg lehet tanulni, hogy előbb-utóbb könnyebbek lesznek a mindennapok és fényesebbek az ünnepek.

EDDIG
2001-2018 között 1245 önkéntesünk 2789 családot segített hónapokon keresztül, ahol 5982 kiskorú gyermek nevelkedik. Az önkéntes órák száma: 379.270. Elkötelezett önkénteseink között vannak nagymamák, nagypapák, kisgyermekes anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók.

KÜLHONI CSALÁDOK ÉVE 2018
A Külhoni Családok Éve 2018 programsorozat keretében kapott egyedi támogatásnak köszönhetően határon túl elindítottuk az Otthon Segítünk szolgálatok szervezését, ahol tapasztalt magyar szülők segítenek fiatal szülőknek a családok megerősítésében.

2018 nyarán 18-an (Felvidékről 3, Kárpátaljáról 2, Délvidékről 5, Erdélyből 8 fő) vettek részt az 50 órás önkéntes családsegítő felkészítésen. Két 120 órás (önismereti, segítői kompetenciákat és menedzsment készségeket fejlesztő) koordinátorképzés teljesítése után 15 lelkes, elkötelezett ember kezdte el a helyi szolgálatok szervezését a következő településeken: Kassa, Királyhelmec–Nagykapos, Szabadka, Kolozsvár, Marosvásárhely-Luka-Ilencfalva, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy-Kálnok-Árkos. 2019. március végén az új koordinátorok által 50 órás tréningen felkészített családlátogató önkéntesek külhonban is elkezdték a kisgyermekes családok heti rendszeres, ingyenes segítését.

Szívet-lelket melengető volt a 2019. május 11-i Kárpát-medencei Otthon Segítünk Találkozóahol határon innen, stúl jöttek önkéntes koordinátorok és családsegítő önkéntesek, hogy megismerjék egymást, találkozzanak az újakkal, és sokat beszélgessenek, tervezzenek együtt. December 6-án különleges évzáró találkozót tartottunk, ahol a hazai, a már végzett és a még képzésben részt vevő külhoni  koordinátorok ünnepeltek együtt. Fontos, hogy mindenki megismerkedjen mindenkivel, hiszen célunk, hogy a külhoniak éppannyira ismerjék egymást és tudjanak együtt dolgozni, mint a magyarországiaik és a külhoniak együtt.

OTTHON SEGÍTÜNK KÜLHONBAN 2020-2021
Nagy izgalommal, és kíváncsian várjuk azokat a lelkes, aktív külhoni szülőket vagy nagyszülőket, akik szívesen csatlakoznak az Otthon Segítünk remek csapatához, eljönnek az önkéntes koordinátor képzésünkre, és részt vesznek újabb külhoni Otthon Segítünk Szolgálatok elindításában.

Célcsoportjaink:
-az önkéntességet, az önzetlen segítségnyújtást értéknek tartó, szülői tapasztalattal és szabadidővel rendelkező emberek (nyugdíjasok, kisgyermekes szülők) és
- a legalább egy iskoláskor alatti gyermeket nevelő családok.
 

 1. 2020. április – június: Önkéntes koordinátor-képzés Budapesten
Érdeklődni és jelentkezni lehet e-mailben: Lehőcz Monika otthonsegitunk@webdream.hu, vagy a +361 3651436-os vonalas számon munkaidőben.
Jelentkezési határidő: 2020. április 5. (Nagyon örülünk ugyanakkor minden korai jelentkezésnek, ami megkönnyíti a kellő időben történő szállásfoglalást, és a programszervezést.)

Kiket várunk a felkészítésre?
 • 10-15 szülőt, akik a saját településükön és annak környékén szívesen megszerveznének egy önkéntes csapatot kisgyermekes családok segítésére.
 •  
Kell-e valamit fizetni érte?
 • A résztvevőknek nem, mert a program biztosítja az utazásokhoz, a szállásokhoz, az étkezésekhez szükséges költségeket.
 •  
Miért jó általában részt venni az önkéntes koordinátor felkészítésen?
 • A 120 órás komplex (önismereti, segítői kompetenciákat és menedzsment készségeket fejlesztő) tréningen önkéntes koordinátorainkat felkészítjük a családsegítés szervezésére, irányítására, azaz
  • - a családsegítő önkéntesek irányítására;
  • - az 50 órás családlátogatói tréning megtartására;
  • - az együttműködő-, asszertív kommunikációra;
  • - a havi esetmegbeszélő csoportok tartására;
  • - a kiégés megelőzésére, az önkéntesek motiválására.
 • A résztvevők megtanulnak „jól” segíteni, és másokat is meg tudnak erre tanítani. :) A nálunk tanultakat nem csak a családsegítő önkénteseknél, a segítséget kérő családoknál, de a saját családjukban is kamatoztathatják.
 •  
Miért jó részt venni a mostani önkéntes koordinátor felkészítésen? J
 • A résztvevőkre négy hosszú hétvége (péntek délután – vasárnap délelőtt) és egy négynapos közös tanulás és kis kikapcsolódás vár Budapesten – egy remek csapatban, és hosszú távon értékes, egymást segítők közösségébe kerülnek.

Mi történik a tavaszi képzés után?
 1. 2020. július -: Az új helyi szolgálatok indulásának támogatása
Az új helyi szolgálatok indítása nem könnyű feladat, a toborzás, szervezés során számtalan kérdés adódik, amelyeket e-mailben, Skype-on, Messengeren és minden lehetőséget megragadva személyesen fogunk megbeszélni. Nagy segítséget fognak jelenteni a külhoni városokban már elindult helyi szolgálatok, mert az újakat pontos információkkal, helyi tapasztalatokkal tudják segíteni az elmúlt két évben végzett, lelkes, nagyszerű önkéntes koordinátorok.
 
 1. 2020. július - 2021. március: Képzések külhonban
A családsegítő munka népszerűsítése, a helyi szolgálatok ismertségének növelése, az eredményes önkéntes toborzás, a tudásgyarapítás és közösségépítés céljából a projekt e szakaszában tréningeket fogunk szervezni az adott településeken.
A következő témákban tervezünk 2-4 napos képzéseket tartani: hatékony kommunikáció - Gordon módszeren alapuló tréning, együttműködés, megoldásközpontú gondolkodás, a saját erősségekre, sikerekre építés technikája, szeretetnyelvek, resztoratív technikák, konfliktus-, stresszkezelés.
 
 1. 2020. szeptember – 2021. március: Önkéntes felkészítések a „régi” és az új helyi szolgálatoknál
Az önkéntes felkészítések indítása a kellő számú önkéntes jelentkezésétől függ. A helyi szolgálatokban ezért valószínűleg különböző időpontokban tudják elindítani, és a 10‑13 foglalkozás csoportosításától függően, különböző időpontokban fogják befejezni. Amint az önkéntesek a felkészítés teljesítését igazoló tanúsítványukat megkapják, kezdődhet vagy erősödhet a családsegítés.

A program biztosítja az önkéntes felkészítések költségeinek térítését, a létszámtól függően megbízási díjakat.

Budapest, 2020. március 2.
                                                                                                              Lehőcz Monika
                                                                                                                    igazgató

HOME START HUNGARY
Otthon Segítünk Alapítvány
Székhely:1074 Budapest, Szövetség utca 43. I/10.
Iroda: 1074 Budapest, Szövetség utca 43. I/10.
Tel: +36 1 365 1436 / +36 20 299 06 72
Fax: + 36 1 365 14 37
E-mail: otthonsegitunk@webdream.hu

Önkénteseket várunk!
Gondolt már arra, hogy szülői tapasztalatai megosztásával, önzetlenségével és kedvességével hozzájárulhat családok boldogulásához, kisgyermekek örömtelibb gyermekkorához?
Az Otthon Segítünk Szolgálatok önkéntes segítőket keresnek kisgyermekes családok látogatásához.
Ingyenes felkészítő tanfolyamra várjuk azok jelentkezését, akik
 • · Önkéntes segítségnyújtásra vállalkoznak
 • · Rendelkeznek saját szülői, nagyszülői tapasztalattal
 • · Idejüket, heti 2-4 órát, és barátságukat szívesen ajánlják fel kisgyermekes családoknak

Legegyszerűbben itt jelentkezhet
Kérjük, támogasson adója 1%-ával minket!
1% felajánlás – 100% jó helyre

Otthon Segítünk Alapítvány

Adószám: 18468414-1-42Nap képe

Nap képe